We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.
Ze worden alleen gebruikt om uw taal- en weergavevoorkeuren te onthouden.
In cookies worden geen persoonsgegevens opgeslagen.
Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaat u hiermee akkoord.
Meer weten Ok
Reglementering

Auvibel

De wet van 30 juni 1994 op het auteursrecht en de naburige rechten bepaalt dat de auteur van een literair of artistiek werk het enige recht heeft om het te reproduceren of de reproductie op welke manier dan ook te autoriseren of in welke vorm dan ook. Dezelfde wet bepaalt echter dat de auteur zich niet kan verzetten tegen de reproductie van geluids- en audiovisuele werken die in de familiekring plaatsvinden en voor hem is gereserveerd. Hetzelfde geldt voor de uitvoerende kunstenaar en de producent van fonogrammen of eerste fixaties van films. Uit deze uitzondering op hun exclusieve recht volgt dat auteurs, uitvoerende kunstenaars en producenten van fonogrammen en audiovisuele werken recht hebben op een vergoeding voor het privékopiëren van hun werken en diensten.

Auvibel is bij koninklijk besluit van 2 oktober 1995 een coöperatief maatschappelijk middenveld met beperkte aansprakelijkheid dat verantwoordelijk is voor het innen en verspreiden van vergoedingen voor het privékopiëren van geluids- en audiovisuele werken. De missie van Auvibel werd beschouwd als van algemeen belang en wordt uitgevoerd onder toezicht van de FOD Economie.

De vergoeding wordt aan Auvibel betaald door de fabrikant, de importeur of de intracommunautaire koper van media die kunnen worden gebruikt voor de reproductie van geluids- en audiovisuele werken of van apparaten die deze reproductie toestaan, wanneer deze ondersteunt en deze apparaten op het nationale grondgebied. De vergoeding is van toepassing op privékopieerapparaten (bijvoorbeeld dvd-branders) en lege media waarop geluids- en audiovisuele werken kunnen worden gereproduceerd (bijvoorbeeld lege CD-R en lege DVD-R).

Meer informatie op http://www.auvibel.be


Bebat

De vzw BEBAT (Fonds voor het inzamelen van batterijen) werd opgericht op 21.8.95 onder de Belgische wet bekend als "Ecotaxes" van 16.7.93 en de wijziging van 7.3.96. De vzw BEBAT is actief sinds 1.1.96 en heeft tot doel alle soorten lege batterijen en accu's te verzamelen met het oog op de herwaardering ervan en sinds 2005 zaklampen. Het opereert onder de controle van de federale staat en de 3 gewesten en onderhoudt nauwe en constante banden met deze instanties. Deelname als lid van het BEBAT-systeem is beschikbaar voor elke onderneming die onderworpen is aan de milieubelasting op batterijen of die wordt getroffen door regionale terugwinningsverplichtingen. Vandaag de dag dragen meer dan 800 bedrijven actief bij aan de ontwikkeling van het ingezamelde inzamelingsprogramma.

Meer informatie op http://www.bebat.be


Recupel

Wanneer u een nieuw (aan) elektrisch apparaat koopt, betaalt u een Recupel-bijdrage. Voor huishoudelijke apparaten wordt een all-in bijdrage toegepast. Deze all-in fee wordt gebruikt om de inzameling, sortering, transport en verwerking van apparaten die op de containerwerf zijn afgezet of bij de winkel zijn afgeleverd op het moment van aankoop van een nieuw soortgelijk apparaat te financieren. Een deel van de bijdragen dekt ook de operationele en communicatiekosten van Recupel (rapportage, bedrijfscontroles, enz.).

Meer informatie op http://www.recupel.be


Reprobel

Reprobel is de overkoepelende organisatie die verantwoordelijk is voor het verzamelen en beheren van reprografische rechten en openbare leningen in België en de distributie van deze rechten aan auteurs en uitgevers.

Meer informatie op http://www.reprobel.be


BTW

Vanaf 1 januari 2015 is btw op elektronische, telecommunicatie-, omroep- en televisiediensten verschuldigd in de lidstaat van de klant.

Voorbeeld: een Belgisch bedrijf dat een in Duitsland wonende persoon een elektronische dienst aanbiedt in de vorm van het downloaden van een formulier, blijft tot 31 december 2014 onderworpen aan Belgische btw. Vanaf 1 januari 2015 zal het is de Duitse btw die het overneemt.